Pentru o eroină care Jane Austen crezut că nimeni, dar ea ar dori mult, Emma Woodhouse rămâne un favorit cu cititorii moderne. Continuăm să ne întoarcem la povestea ei din nou și din nou prin adaptări variind de la mini-seria BBC detaliate meticulos la reimaginings moderne, ar fi Clueless (1995) și Emma Approved (2013).

Cea mai recentă adaptare, regizată de Autumn de Wilde, combină atenția fidelă materialului său sursă cu un fler modern, care este diferit de orice versiune care a mai fost. Paleta de culori pastelate, costume supra-împodobite, și ireverență față de gentry austen drept-dantelate invită puriști ca mine să renunțe la așteptările lor de obicei și să îmbrățișeze o nouă perspectivă asupra acestei povești iubit.

Emma. (notă perioada emphatic) are defectele sale, nu spre deosebire de eroina sa zadar și snob. Defectul său cel mai evident este tendința de a trece cu vederea parcelele secundare, ar fi logodna secretă a lui Frank Churchill și Jane Fairfax, pentru a se concentra mai mult pe relația dintre Emma și dl Knightley. Aceste găuri complot ar putea lăsa nou-veniți la Austen confuz și fani devotați dezamăgit.

Cu toate acestea, accentul pe stil peste substanță servește unui scop. Jucându-se cu culoarea și compoziția în loc să vizeze o precizie istorică sau textuală strictă, de Wilde o ridică ușor pe Emma. din contextul său istoric și subtil îl aduce în epoca modernă. Calitatea atemporală, „inspirată istoric” a filmului face povestea accesibilă noilor audiențe. Cu alte cuvinte, nu trebuie să fii un savant pentru a înțelege povestea și să relaționezi la speranțele, dorințele și temerile personajelor. Lumea Emmei seamănă destul de mult cu a noastră.

De Wilde nu ar fi putut selecta o eroină Austen mai bună în acest scop. Spre deosebire de celelalte eroine ale lui Austen, Emma se află în poziția relativ modernă de a nu fi obligată să se căsătorească. Asta o face pe Emma. un studiu de caz perfect în dragoste și căsătorie pentru vârsta noastră actuală.

Mizele socio-economice istorice ale căsătoriei nu iau în considerare la fel de important în filmul lui de Wilde pe cât ar fi putut avea. De exemplu, filmul nu se bazează pe circumstanțele reduse ale lui Jane Fairfax sau la ce s-ar putea întâmpla cu Harriet Smith dacă ea nu reușește să se potrivească. Compară acest lucru cu Little Women (2019) de Greta Gerwig, unde regizorul a adăugat scene pentru a ilustra mizele căsătoriei pentru telespectatorii de astăzi.

Dar poate că asta e ideea. După spune ea însăși Emma, ea nu are nici unul dintre stimulentele obișnuite să se căsătorească și nici femeia modernă. Pentru noi, în ceea ce o privește pe Emma, întrebarea este una de dragoste și relația ei cu independența. În timp ce ea respinge căsătoria ca pe o necesitate socială, Emma recunoaște: „Dacă m-aș îndrăgosti, într-adevăr, ar fi un lucru diferit! . . . dar nu am fost niciodată îndrăgostit; nu este calea mea, sau natura mea; și nu cred că o voi face vreodată. Și, fără dragoste, sunt sigur că ar trebui să fiu un prost să schimb o astfel de situație ca a mea.”

Un alt fel de independență: Autumn de Wilde’s New Emma Film

Post navigation


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *